World JOTA JOTI


Salam pengakap.

Sepatutnya post ni dipublishkan semalam tetapi disebabkan hal yg aku sendiri tak boleh nak elak maka harini je lah aku settlekan huhu.

Ahad1610, berlangsungnya world jamboree dan aku pun apa lagiiiiii mesti dan wajib join lah. Sebenarnya jamboree ni dua hari, sabtu dan ahad sebab radio seluruh dunia beroperasi waktu sabtu malam tu.  Tetapi sekolah aku buat keputusan hanya join sehari ja sebab taknak susahkan ajk peralatan yg sibuk dengan exam. Kalau takda dia, khemah dan segala peralatan tak boleh digunakan sebab kena buat laporan semua bagai.



Jamboree ni berlangsung serentak dan bagi di Kedah, ada 4 pusat je kot. Salah satunya di SK Sri Kulim. Ada ramai jugak scouts yg join dari macam-macam sekolah. Bagi sekolah aku, SMK Sultan Badlishah, ada 23 orang kot, //kalau tak ramai lagi, tetapi waktu ni form 4 tengah exam so...// 

Bila sampai je dekat sekolah tu, kami dibahagikan kumpulan. Masa ni pelik jugak lah, jamboree yang aku join sebelum ni mana ada kumpulan, bergerak secara individu ja. Dan aku ditakdirkan masuk dalam kumpulan 10. Masa tu lega jugak sebab ada senior satu sekolah dalam group yg sama so takda lah awkward sangat. Tapi still confuse tho, kumpulan ni untuk apa? Kalau kena bergerak secara kumpulan memang takda harapan lah aku nak dapat anugerah emas //macam sebelum ni ><//..

Then kami dengar taklimat jap. Macam biasa, dia terangkan pasal radio amatur tu cuz scout is all about radio.. Lepastu dia terangkan kenapa dibuat kumpulan.. Dia cakap, memandangkan ini world jamboree, so semua orang kena rasa pengalaman sendiri dalam semua aktiviti. Kalau buat macam sebelum ni, tak semua akan rasa pengalaman bagi setiap aktiviti sebab sijil emas, perak, gangsa dah habis so mereka akan stop. Dan kesimpulannya memang takkan ada pertandingan or perebutan sijil pencapaian, yg ada cuma sijil penyertaan. Masa tu memang frust gila sebab aku datang semata-mata nak sijil emas hahaha. But after all, ada betul jugak keputusan tu haha.

Checkpoint pertama kumpulan kami adalah di morse code. Oleh sebab aku dah berpengalaman maka aku gerak dulu nak test dan aku lulus hehehehe.Masa tekan code dekat mesin tu, kakak kelana tanya aku, ''Dulu pernah join dah kan? Selalu jugak jumpak dekat jamboree.'' Waktu tu seronok sebab org cam aku haha. Then kami pergi ke checkpoint semaphore flag, yg ni yg bendera tuuuuu. Then kami ke checkpoint J code dan Q code. Yg ni agak best sebab kena hafal hewhewhehwhwe. Lepastu kami ke phonetic alphabet checkpoint. Yg ini lagi best sebab aku pun taktau. Yg alpha bravo charlie semua tu, aku rasa yg ni paling best ><  Dah selesai code semua benda ni, kami ke station radio pulak.


Yg ini paling lama nak menunggunyerr sebab ada gangguan dari stesen lain lah apa lah, but the best part is, I got my chance to speak through the radio. Satu kumpulan hanya dua org je wakil untuk bercakap. Memandangkan semua taknak jadi wakil maka aku pun dengan bangganya bangun dan volunteerkan diri haha. Aku pun taktau aku bercakap dengan orang dari stesen mana tapi bangga jugak sebab org dari stesen tu cakap aku berani dan suara jelas hahahahaha. By the way, it was my first time on the air. Dan kami dapat info yg sabtu malam tu, mereka dapat connect dengan scouts dari Europe, Japan, Indonesia dan banyak lagi dari luar negara. Disebabkan kami datang hari Ahad, maka peluang nak connect dengan luar negara agak tipis sebab scouts negara lain mungkin dah habis jamboree ni disebabkan perbezaan time zone..(kot)

Dah selesai semua ni, kami ke dewan dengar ucapan dan perasmian penutup oleh Dato' Sabrina.. Bila dah dirasmikan, kami ramai-ramai buat tepukan pengakap and I got goosebump weyy sebab boleh rasa semangat pengakap tu.. Best dan teramat best walaupun lain dari jamboree sebelum ni.. Boleh tambah collection lencana dan sijil dan woggle. 

Here are some extra photos....

 

Kkkkkkkbye...


PT3 Independence Day !

Finally..



12102016, hari di mana aku boleh tinggalkan semua buku buat sementara hehehe. Tahun ni post tak banyak. Sebab apa? Sebab sibuk dengan PT3 (padahal tak sibuk pun). Tapi harini yatohannn bahagianya. Phone, laptop, semua hak milik aku sekarang takda siapa pun ada hak nak ganggu aku dah. 

Tak, sekarang nak bercerita pasal kisah PT3 yang baru saja ditempuhi dengan penuh semangat (takpun). 

10/10 bermulah subjek BM dengan Math. BM ni bukanlah fav subjek aku sebab aku tak pandai pun nak mengayat bagai ni maka jom lupakan BM. Ok, Math... Haa yang ni all time fav. Entahla, ramai orang benci Math, tapi bagi aku Math lah yang paling best. PT3 Math alhamdulillah agak senang la tapi soalan tak menarik dan tak mencabar sangat berbanding trial haritu hah. KBAT dia tak macam KBAT sangat. Aku cuma nak soalan mencabar je hihi. Dakla bukan apa, bila kita dapat solve soalan susah kan, hanya tuhan je tahu betapa seronoknya nak melompat weh hahaha. Kesimpulan hari pertama, memuaskan lah jugekkk.

11/10 second day, subjek English dan Science. Haa english, ini pun subjek fav ni. Kenapa? Sebab aku ni suka tengok video / baca buku english. Bila jumpa perkataan baru yg menarik, aku rasa excited nak letak dalam karangan haha. Dan satu lagi, aku tak pernah buat ayat yg serious, i tryna keep it cool so teacher pun takde lah nak serious masa mark paper aku (haaa nampak dakk). Science pulak. HAHAHAHA yg ni lah yg paling aku geram sekali. Dalam semua subjek PT3, Science lah yang paling aku tak boleh nak jawab sangat. Malas nak sembang pasal Science sebab meluat sangat. Tapi serious ah memang aku tak pernah minat Science so that explains everything lol. Kesimpulan hari kedua, pasrah dengan science....

12/10 Wwaawawawww last day. Subjek Agama dengan KH. Agama aku tak berapa nak risau sangat memandangkan hampir semua soalan adalah KBAT so takyah study lerr haha. Ada lah jugak soalah sirah, tapi tanya pasal Saidina Hamzah, itu pun 3 soalan jekk. Satu benda ja aku tak suka, kena tulis banyak. Paper aku banyak contengan dan sengaja lah taknak padam so ustazah akan ingat aku ni berfikiran kreatif hahahaha jangan kecam gaisss. KH pulak em subjek yang paling susah untuk aku score high mark. Mungkin kerana tiada kemahiran nak hidup hm siapa tahu lol. Tapi serious ah, susah sangat dapat A. Tapiiiiiii soalan PT3 KH tadi sangat menggembirakan hehehwhew. Senang lah jugak. Selalunya markah exam aku akan cacat pada subjek KH. Susah sangat dia bertukar jadi A tapi insyaAllah PT3 boleh dapat..

Maka berakhirlah semuanya, perjuangan selama 15 tahun.. Ok, aku tahu akan ada yang pesan jangan gembira sangat, tak SPM lagi.. Ek janganlah spoilkan mood aku. Oh bagi yang tertanya kenapa 6 subjek ja... Sejarah dengan Geo takde exam. Kena buat kerja kursus ja. Sejarah kena buat pasal bangunan bersejarah, masa tu memang usaha sungguh la sampai number phone penyelia bangunan tu pun aku korek haha. Geo pulak pasal pengangkutan awam. Geo tak menarik sangat so... 8 subjek ni + lisan BM dan BI jadilah 10... Dan bagi yang tertanya kenapa guru yg mark paper.. Entah aku pun taktau, tapi akan ada jugak pentaksir dari lembaga peperiksaan akan check balik (bukan semua paper lah) .. Lagi bagus kan hahaha.

Sekarang aku tengah bahagia hahahaha. Takyah bercinta, selesai PT3 pun cukup menggembirakan tau dakk haha. Esok memang takmau pi sekolah tapi exam B.Cina dan B.Tamil tak habis gi so kami yg tak terlibat pun kena pergi sekolah. Entahla apa motifnya. Harap-harap dapat bahagia macam ni jugak waktu ambil result hahahaha.. 

Bye.

Ni pulak saja lah aku nak letak gambar. Right after PT3 ended..

         
 

Okkkkkkkkkk.