Whadupp PT3

Image result for success tumblr gif

December 19th,

After two months, all the form 3 students finally got to see how's their PT3 result.... And I am one of those students, yup, I am 15. PT3 is not that important guys, SPM is. Getting an excellent result is a goal and heck yes I will do anything for it. Important or not, who cares? I know this is just the beginning and I won't start the journey to achieve my goal with a bad result...



And this is such a great gift from God, also all the prayers from my families and friends and teachers.. Thanks for all the support. I didn't expect all A's at the first place because I kinda gave up on Science, it was damn hard plus I never got an A before.. The funny thing is the trial one was easier than the real one but for the trial one I didn't get A. What a miracle hahaha.. 

Also congratulations to the other 30 students from SMK Sultan Badlishah who got straight A's too. I know it doesn't hit the target like what our teachers want but it is obviously not our fault I must say hahaha. I mean u crazy ah? They want 70 students to get all A's and it ended up to be 31. Not even close at all! Hahaha don't expect too much, teachers, kami hanya manusia biasa.. 

Congratulations to all the form 3 students for doing the best you could. Keep chasing your dream and never give up. Whatever your result is, it doesn't determine your future because all you have to do is keep trying until you get what you want. And above all, always remember the One that gives you success, trust his timing, don't lose hope on Him..


ANDDDDDD FORGET ALL THIS SHIT. SPM IS WAITING..




Road To Aceh


Yep I am still alive..........
NOTE - POST NI PANJANG YEKKK
I just came back home from Aceh btw and it was a fun trip tbh. I got the chance to look at how the tsunami that happened 12 years ago had changed the whole Aceh.
Duration dari Penang to Aceh lebih kurang 1 jam 40 minit macam tu lah. Kami tiba di airport Sultan Iskandar Muda dalam 9.40am waktu Indonesia, it was a small airport compared to Penang International Airport but nvm haha.. 

Kami tak pergi terus ke hotel, kami ke tanah perkuburan Masal Siron first. And lemme tell ya, the graveyard was hugeeeee. Tanah perkuburan tu adalah yang terbesar di Aceh menempatkan lebih kurang 400,000 korban tsunami. Dahla besar, kami dapat maklumat yang mayat ditanam secara bertingkat sebanyak 5 tingkat... Can you imagine datttt?!! Gambar takdee untuk yang ini sebab rasa kurang sopan pulak ambil gambar dekat kubur.. But if you wanna see how huge that graveyard is, just google it..

Then kami ke satu binaan ni, (taktau nama apa hehe), dan dari situ boleh tengok sebahagian Aceh dan yang paling utama dapat tengok Masjid Rahmatullah (tapi jauh). Fyi, masjid ni adalah masjid yang dekat dengan laut but tak rosak pun masa tsunami dulu.. Semua rumah dan binaan lain hancur terus waktu tsunami tapi masjid ni tak runtuh pun.. Sesuailah dengan namanya, rahmat Allah.. View atas tu lawaaaaa sebab boleh nampak laut dan pulau-pulau...



Lepastu kami ke Muzium Tsunami. Besaq weh dahlaa lawa.. And banyak lah jugak info yang saya dapat.. Ni nak ceritaa (taknak baca pun takpa sebab mungkin ada yang dah tauu hehe). Dulu sebelum tsunami ada terjadinya gempa bumi. Lepastu banyak ikan naik ke darat.. Masa tu penduduk di situ taktahu lagi yang itu tanda tsunami sooo ramai yang ke laut sebab nak tangkap ikan-ikan tuu dan itu salah satu punca ramai yang terkorban.. Air laut datang laju sangat, sekelip mata ja.. Masa tu ada yang lari dan bagitau penduduk lain suruh lari sama sebab air laut naik, tapi ramai yang tak percaya sebab tak tahu apa itu tsunami.. Bila air laut datang, semua tak mampu nak buat apa.. Nak lari memang tak mampu, nak berenang pun tak mampu. Sebab air yang datang tu air dari dasar laut, panas dan beracun. Sebab itu ramai yang terkorban, banyak mayat yang hangus, hitam... Gelombang tsunami tu setinggi setengah bukit, bayangkan cemana nak lariiii?? Ok dahdahh.


Then esoktu kami ke kapal PLTD Apung. Kapal yang teramat besar yang terletak di tengah kampung sebab dibawa oleh tsunami. Kapal ni dibawa ke Aceh sebab dulu ada peperangan antara TNI dengan GAM.. Kapal ni besar sangat.... Waktu tsunami dulu ada 7 orang atas kapal ni, tapi seorang je yang terselamat. 6 orang yg lain panik so mereka terjun dari kapal tu dan habis dihanyutkan tsunami. Yang seorang tu terselamat sebab dia tertidur waktu tsunami tu. Waktu dia sedar tu kapal tu dah ada di tengah kampung. See besarnya kuasa Allah.. Sekarang yg seorang tu dah berpindah kerja di tempat lain sebab trauma.... Oh dalam kapal tu sekarang ada mini muzeum.. Dan kemungkinan di bawah kapal tu ada mayat lagi tapi tak mampu nak ambil sebab kapal tu besar dan berat...


Lepas tu kami ke Masjid Baiturrahman yang teramat lawa dan besar.. Masjid ni dalam proses nak bina payung elektrik macam Masjid Nabawi tu. Dalam 2018 dijangka siap.. But masjid tu sangat lawa, dengan kubahnya yang warna hitam.. Kami ke situ sekejap ja sebab nak solat Zuhur lepastu terus ke tempat lain.. Tapi satu ja perbezaan masjid di Aceh dengan masjid di Malaysia yang saya perasan, dekat Aceh takda penghadang antara tempat solat lelaki dan perempuan..


Next kami keeee satu kampung ni (tak ingat nama apa).. Di kampung tu ada satu kesan tsunami yang dijadikan tempat pelancongan. Ada satu kapal nelayan yang terletak di atas satu rumah sebab dibawa tsunami.. Kapal nelayan tu takda lah besar tapi dia landing elok ja atas rumah orang.OK NI NAK CERITA LAGI, TAKNAK BACA PUN TAKPA HAHA. Atas kapal tu dulu ada ramai yang terselamat. Dulu waktu tsunami, penduduk kampung tu panik lepastu depa naik ke tingkat atas rumah-rumah dekat situ, masa tu air dah paras leher.. Tiba-tiba kapal tu datang dan depa ingat tu kapal penyelamat.. Tapi kapal tu pergi macam tu ja, tak berhenti pun dekat rumah yang ada orang tu.. Lepastu orang-orang kat situ mula panic balik dan ada yg berdoa sebab nak selamat.. Tiba-tiba ja kapal tu patah balik... Orang dekat situ mula panjat atas kapal tu sebab depa ingat tu kapal penyelamat. Tapi bila depa dah ada atas tu, takda penyelamat pun sebenarnya, kapal tu cuma datang sebab dibawa air.. Kapal tu patah balik sebab tu kuasa Allah.... Dan lepastu kapal tu stop di atas salah satu rumah dekat situ sampailah sekarang..


Third day kami ke muzeum ja banyak.. First kami ke Rumoh Aceh yang aku taktahu sangat kisah dia sebab malas ambil tahu dan masa tu mengantuk zzzz. Tapi muzeum banyak pasal kisah Aceh sebelum tsunami ja.. 

Then kami ke satu kampung ni di mana terletaknya satu kubah masjid.. Kubah je, masjid nya hancur sebab tsunami.. Tapi orang di situ cakap, waktu tsunami, kubah tu terapung elok ja sedangkan beratnya 8 tan.. Adalah beberapa orang yg selamat atas kubah tu. Kubah tu pun landing elok ja tengah-tengah sawah tak terbalik pun... See kuasa Allah......



Lepastu kami ke Gunungan Aceh. Nama ja gunung tapi bukan gunung. Tu satu binaan yang dibuat oleh Sultan Iskandar Muda untuk Putri Kamaliah.. Binaan tu dibuat dari pasir, batu kapur dan putih telur jaa... Tapi waktu tsunami binaan tu tak terjejas pun.. Adalah sejarah binaan tu, boleh google sebab aku taktahu sangat hehe..


Then kami ke Masjid Rahmatullah. Haritu dapat tengok dari jauh tapi kali ni kami solat dekat situ.. Memang dapat tengoklah betapa dekatnya masjid tu dengan laut tapi tak runtuh pun waktu tsunami.. Gambar lupa ambil asdfghjkl.. Lepastu kami ke Pantai Lhoknga.. Laut tu lautan hindi. Laut yg open dan menakutkan. Ombak dia tak macam ombak dekat Malaysia haha.. Sekali datang besar nawww.. Pusat gempa dekat situ.. Memang kawasan dekat situ musnah habis, hancur, hilang tinggal tapak ja kecuali masjid tadi.. Tapi sungguh teramat sangat amat lawa pantai tu.....


Dan laut tu adalah destinasi akhir kami. Kalau tak kami nak ke Pidie Jaya tapi waktu perjalanan tu tiba-tiba ada gempa dekat situ maka cancel ajalah, takkan nak cari nahas pulak.. Kami ada ke rumah anak yatim tapi gambar takdaaa sebab sedih sangat, beza anak yatim di situ dengan di sini hm... Boleh kata anak yatim di sini 50 kali ganda mewah lah. Di sana memang susah...Hikmah tsunami yg terjadi memang banyak, peperangan dah tamat, banyak pelancong datang, banyak orang ditawarkan kerja jadi driver etc. dan banyak lagi. okkk

Pagi Isnin kami ke airport dan naik flight sampai dekat Penang........ So habislah di situ.
Sorry for the long post. Hehehe... I highly recommend this place. Sambil travel sambil ambil pengajaran dan sambil tu boleh lihat kebesaran Allah. 
Ok bye..







World JOTA JOTI


Salam pengakap.

Sepatutnya post ni dipublishkan semalam tetapi disebabkan hal yg aku sendiri tak boleh nak elak maka harini je lah aku settlekan huhu.

Ahad1610, berlangsungnya world jamboree dan aku pun apa lagiiiiii mesti dan wajib join lah. Sebenarnya jamboree ni dua hari, sabtu dan ahad sebab radio seluruh dunia beroperasi waktu sabtu malam tu.  Tetapi sekolah aku buat keputusan hanya join sehari ja sebab taknak susahkan ajk peralatan yg sibuk dengan exam. Kalau takda dia, khemah dan segala peralatan tak boleh digunakan sebab kena buat laporan semua bagai.



Jamboree ni berlangsung serentak dan bagi di Kedah, ada 4 pusat je kot. Salah satunya di SK Sri Kulim. Ada ramai jugak scouts yg join dari macam-macam sekolah. Bagi sekolah aku, SMK Sultan Badlishah, ada 23 orang kot, //kalau tak ramai lagi, tetapi waktu ni form 4 tengah exam so...// 

Bila sampai je dekat sekolah tu, kami dibahagikan kumpulan. Masa ni pelik jugak lah, jamboree yang aku join sebelum ni mana ada kumpulan, bergerak secara individu ja. Dan aku ditakdirkan masuk dalam kumpulan 10. Masa tu lega jugak sebab ada senior satu sekolah dalam group yg sama so takda lah awkward sangat. Tapi still confuse tho, kumpulan ni untuk apa? Kalau kena bergerak secara kumpulan memang takda harapan lah aku nak dapat anugerah emas //macam sebelum ni ><//..

Then kami dengar taklimat jap. Macam biasa, dia terangkan pasal radio amatur tu cuz scout is all about radio.. Lepastu dia terangkan kenapa dibuat kumpulan.. Dia cakap, memandangkan ini world jamboree, so semua orang kena rasa pengalaman sendiri dalam semua aktiviti. Kalau buat macam sebelum ni, tak semua akan rasa pengalaman bagi setiap aktiviti sebab sijil emas, perak, gangsa dah habis so mereka akan stop. Dan kesimpulannya memang takkan ada pertandingan or perebutan sijil pencapaian, yg ada cuma sijil penyertaan. Masa tu memang frust gila sebab aku datang semata-mata nak sijil emas hahaha. But after all, ada betul jugak keputusan tu haha.

Checkpoint pertama kumpulan kami adalah di morse code. Oleh sebab aku dah berpengalaman maka aku gerak dulu nak test dan aku lulus hehehehe.Masa tekan code dekat mesin tu, kakak kelana tanya aku, ''Dulu pernah join dah kan? Selalu jugak jumpak dekat jamboree.'' Waktu tu seronok sebab org cam aku haha. Then kami pergi ke checkpoint semaphore flag, yg ni yg bendera tuuuuu. Then kami ke checkpoint J code dan Q code. Yg ni agak best sebab kena hafal hewhewhehwhwe. Lepastu kami ke phonetic alphabet checkpoint. Yg ini lagi best sebab aku pun taktau. Yg alpha bravo charlie semua tu, aku rasa yg ni paling best ><  Dah selesai code semua benda ni, kami ke station radio pulak.


Yg ini paling lama nak menunggunyerr sebab ada gangguan dari stesen lain lah apa lah, but the best part is, I got my chance to speak through the radio. Satu kumpulan hanya dua org je wakil untuk bercakap. Memandangkan semua taknak jadi wakil maka aku pun dengan bangganya bangun dan volunteerkan diri haha. Aku pun taktau aku bercakap dengan orang dari stesen mana tapi bangga jugak sebab org dari stesen tu cakap aku berani dan suara jelas hahahahaha. By the way, it was my first time on the air. Dan kami dapat info yg sabtu malam tu, mereka dapat connect dengan scouts dari Europe, Japan, Indonesia dan banyak lagi dari luar negara. Disebabkan kami datang hari Ahad, maka peluang nak connect dengan luar negara agak tipis sebab scouts negara lain mungkin dah habis jamboree ni disebabkan perbezaan time zone..(kot)

Dah selesai semua ni, kami ke dewan dengar ucapan dan perasmian penutup oleh Dato' Sabrina.. Bila dah dirasmikan, kami ramai-ramai buat tepukan pengakap and I got goosebump weyy sebab boleh rasa semangat pengakap tu.. Best dan teramat best walaupun lain dari jamboree sebelum ni.. Boleh tambah collection lencana dan sijil dan woggle. 

Here are some extra photos....

 

Kkkkkkkbye...


PT3 Independence Day !

Finally..



12102016, hari di mana aku boleh tinggalkan semua buku buat sementara hehehe. Tahun ni post tak banyak. Sebab apa? Sebab sibuk dengan PT3 (padahal tak sibuk pun). Tapi harini yatohannn bahagianya. Phone, laptop, semua hak milik aku sekarang takda siapa pun ada hak nak ganggu aku dah. 

Tak, sekarang nak bercerita pasal kisah PT3 yang baru saja ditempuhi dengan penuh semangat (takpun). 

10/10 bermulah subjek BM dengan Math. BM ni bukanlah fav subjek aku sebab aku tak pandai pun nak mengayat bagai ni maka jom lupakan BM. Ok, Math... Haa yang ni all time fav. Entahla, ramai orang benci Math, tapi bagi aku Math lah yang paling best. PT3 Math alhamdulillah agak senang la tapi soalan tak menarik dan tak mencabar sangat berbanding trial haritu hah. KBAT dia tak macam KBAT sangat. Aku cuma nak soalan mencabar je hihi. Dakla bukan apa, bila kita dapat solve soalan susah kan, hanya tuhan je tahu betapa seronoknya nak melompat weh hahaha. Kesimpulan hari pertama, memuaskan lah jugekkk.

11/10 second day, subjek English dan Science. Haa english, ini pun subjek fav ni. Kenapa? Sebab aku ni suka tengok video / baca buku english. Bila jumpa perkataan baru yg menarik, aku rasa excited nak letak dalam karangan haha. Dan satu lagi, aku tak pernah buat ayat yg serious, i tryna keep it cool so teacher pun takde lah nak serious masa mark paper aku (haaa nampak dakk). Science pulak. HAHAHAHA yg ni lah yg paling aku geram sekali. Dalam semua subjek PT3, Science lah yang paling aku tak boleh nak jawab sangat. Malas nak sembang pasal Science sebab meluat sangat. Tapi serious ah memang aku tak pernah minat Science so that explains everything lol. Kesimpulan hari kedua, pasrah dengan science....

12/10 Wwaawawawww last day. Subjek Agama dengan KH. Agama aku tak berapa nak risau sangat memandangkan hampir semua soalan adalah KBAT so takyah study lerr haha. Ada lah jugak soalah sirah, tapi tanya pasal Saidina Hamzah, itu pun 3 soalan jekk. Satu benda ja aku tak suka, kena tulis banyak. Paper aku banyak contengan dan sengaja lah taknak padam so ustazah akan ingat aku ni berfikiran kreatif hahahaha jangan kecam gaisss. KH pulak em subjek yang paling susah untuk aku score high mark. Mungkin kerana tiada kemahiran nak hidup hm siapa tahu lol. Tapi serious ah, susah sangat dapat A. Tapiiiiiii soalan PT3 KH tadi sangat menggembirakan hehehwhew. Senang lah jugak. Selalunya markah exam aku akan cacat pada subjek KH. Susah sangat dia bertukar jadi A tapi insyaAllah PT3 boleh dapat..

Maka berakhirlah semuanya, perjuangan selama 15 tahun.. Ok, aku tahu akan ada yang pesan jangan gembira sangat, tak SPM lagi.. Ek janganlah spoilkan mood aku. Oh bagi yang tertanya kenapa 6 subjek ja... Sejarah dengan Geo takde exam. Kena buat kerja kursus ja. Sejarah kena buat pasal bangunan bersejarah, masa tu memang usaha sungguh la sampai number phone penyelia bangunan tu pun aku korek haha. Geo pulak pasal pengangkutan awam. Geo tak menarik sangat so... 8 subjek ni + lisan BM dan BI jadilah 10... Dan bagi yang tertanya kenapa guru yg mark paper.. Entah aku pun taktau, tapi akan ada jugak pentaksir dari lembaga peperiksaan akan check balik (bukan semua paper lah) .. Lagi bagus kan hahaha.

Sekarang aku tengah bahagia hahahaha. Takyah bercinta, selesai PT3 pun cukup menggembirakan tau dakk haha. Esok memang takmau pi sekolah tapi exam B.Cina dan B.Tamil tak habis gi so kami yg tak terlibat pun kena pergi sekolah. Entahla apa motifnya. Harap-harap dapat bahagia macam ni jugak waktu ambil result hahahaha.. 

Bye.

Ni pulak saja lah aku nak letak gambar. Right after PT3 ended..

         
 

Okkkkkkkkkk.





Ways Of Looking At Problems

"the problem contains the solution"

People have their own ways of looking at and solving their problems. Some may avoid thinking about them especially if the problems are trivial. On the other hand, there have been cases of people attempting suicide because of the seriousness of their problems. In this post, I shall share with you some ideas on how to look at and how to solve some problems effectively.

Firstly, we have to sit down and reflect upon the root cause of the problem. This can be done via reflection on paper. You may realize that the root cause has triggered the sub problems you are facing now. For example, a family problem could be the root cause for a child's misbehavior in class such as disturbing friends, playing truant, stealing money and so forth. If we were to solve the student's class problems we will not be addressing the real issue which may persist for a long time.

Secondly, we have to discuss the problem with people whom we trust. No man is an island. Similarly, when we talk to our confidantes and share our views we know that we are not alone in solving whatever problems we may have. Sometimes we may find it difficult discussing issues with your parents. This is where the school counselors come in. As they are trained and sworn to secrecy, you can count on them for positive and practical advice and help. Through personal experience, I have walked out of my school counselor's room feeling lighter and more positive.

Thirdly, we have to train ourselves to be mentally strong. This simply means we have to look at the positive side of things. Every cloud has a silver lining. Similarly we have to view a problem as a learning process and not as a stumbling block. History has shown us that great characters like Mahatma Gandhi and Nelson Mandela are revered until today for what they made out of their problems to achieve their country's dreams. The point is to never give up and to think of our failures as a guide to success.

There are many ways to look and to solve a problem. Problems are here to stay and the important thing is to select a method that works effectively for you to solve any of your problems.

ps/ forgive me if theres any typing errors



When I Was A Kid

Aye assalamualaikum I'm back! Jadi ini post pertama dalam tahun 2016 ni. Happy New Year. Eh? Not too late yet right? Still January tho. Huhu.
Okey, I just wanna share with you guys how I miss being a kid. Daa, everyone loves their childhood not gonna lie. Time, you need to slow down m8 seriously. Sometimes I just feel like I don't want to grow up but heh, impossible. Let me be honest, being an adult is so annoying. You have to do so much works, learn so many things !@#$%^& huh you know how I feel, right? Being a kid? You don't even have to do any works and being an adult was our dream!  The worst dream tbh!

Evening
I used to go and play at the padang every freakin' evening. Haha I remember that one day I played football with dudes like no big deal, no shame, just chill. Haha and korang tau tak rumput yang orang potong guna mesin tu kan, kami ambil dan kumpulkan satu tempat bagi banyak then buat rumah. Ala, you know how those 'rumah' look like. And oh, I don't know if this was just us, but we used to find a place that not a lot of people knew about and made it as our 'tempat rahsia', hahaha. We went there every evening just to play and talking shit, mengumpat haha, biasa la budak-budak kan?

Friendship
Friends? Huh, ramai sangat sampai tak terkira like whuttt huh? Entahla, kawan ramai sangat dari seluruh Malaysia. Yeah, I have facebook since I was 8 and I knew them from internet. And lemme tell ya, I actually still in contact with some of them but  I never met them. MIND BLOWN. Haha I was such a great kid huh? My tamanmates, Balqis, Ika, Wan, Tiqah, Umi..Kami rapat jugak la dulu but now, I don't even know what in the world they are doing except Ika, because she is my schoolmate. Hahaha and I remember that one day, we decided to make a group together and pick one of us as the leader.. Haahhaha that was so funny.

School
Ha! Interesting part. Primary school was the best, especially when you were in grade 6 because hell yea, I'm the senior!!  Respect me!!. Hahaha you know what the best part was? I was the penolong ketua murid! So I was like, ''Eh you don't wanna mess up with me m8, I'm the queen!! ''. But hey, don't get me wrong, I was not that good, I actually did skip a Kajian Tempatan class. I did keluar kelas using the back door while the teacher was teaching. What a student! Hahaha I went everywhere I wanted to. You know, I felt nothing when I didn't pay enough attention when I was in primary school. But now, in sekolah menengah, I feel like I cannot skip even a 30 minutes class because I will be left behind.



So that's it I guess huhu. Bye! Don't judge meh m8, huhu I'm tryin to improve my English.